Ki ne akarna a legújabb, feltörekvő startupba és/vagy kisvállalkozásba fektetni, ami akár a Facebook-hoz, Uber-hez, Airbnb-hez vagy a Prezi-hez hasonló sikereket ér el? De honnan tudjuk, hogy jó helyre tesszük-e pénzünket? Egyáltalán hogyan fektethetünk be?

Először is nézzük meg mi az a korai fázisú vállalkozás/startup

A startupa Forbes definíciója szerint – egy „korai fázisú, innovatív vállalkozás nagy növekedési potenciállal”. Jellemző rájuk, hogy egy merőben új termékkel vagy üzleti modellel lépnek piacra vagy egy már meglévőt újítanak meg. Termékeik gyakran képesek felborítani a piaci viszonyokat, azaz diszruptívak. Már a korai céljaik között szerepel a nemzetközi piacra lépés. 

A növekedési potenciállal jelentős mortalitási ráta is jár (a túlélési arány egy 2020-as kutatás szerint egy hagyományos vállalkozás esetében 10 évre vetítve 46%, míg a startupoknál 5% alatti), ezért finanszírozásuk is magas kockázatú. Ennek az a fő oka, hogy az üzleti modelljük (szemben a klasszikusan nagy múlttal rendelkező tőzsdei társaságokkal) nagyon friss, kipróbálatlan, ahogy a szervezeti működésük is, így még nagyobb a hiba-és a tévedés lehetősége.  A kockázatitőke befektetők (angolul: venture capitalists) részesedést vásárolnak a startupban (közvetlenül vagy alapokon keresztül), ezzel is segítve az elindulásukat, fennmaradásukat. 

A startup befektetések a vállalkozások különböző életszakaszai szerint osztályozódnak: a korai szakaszában kapott tőkebefektetést elő-magvető finanszírozásnak (vagy pre-seed finanszírozás) nevezzük. Ebben a szakaszban nagy segítséget jelentenek még az inkubátorok, amelyek gyakran fizikai helyet, de más egyéb segítséget (pl. szakmai, jogi, marketing) is biztosíthatnak a kezdeti szűkös anyagi körülmények kiküszöbölésére. A startupoknak itt van helyük és lehetőségük megvizsgálni, hogy egyáltalán élet- és piacképes-e az ötletük, majd fejleszteni azt. 

A vállalkozás részt vehet egy akcelerátor programon, ahol mentorálást, visszajelzéseket kapnak, valamint van lehetőségük jobban megismerni a startup ökoszisztémát, de akár pre-seed befektetőket is találhat a program ideje alatt a startup. Sőt, vannak olyan akcelerátor programok ahol egy ötlet is elég és hónapok alatt eljuttatják a vállalkozót egy befektetésre kész vállalkozásig (ilyen például a Founder Institute).

További támogatást adhat az adott állam, forrás vagy adókedvezmény formájában.

Milyen előnyei vannak egy startupba való befektetésnek?

A legnagyobb előnyt természetesen a magas megtérülés lehetősége jelenti. Lehet hogy a következő Facebook-ba fektetsz bele, amit a 10-20 évvel idősebb éned nagyon meg fog köszönni! De a startupokba való befektetés semmiképpen nem ajánlott azoknak, akik már a tőzsdézést is kockázatosnak találják. Annak jobban megéri bármilyen alacsony kockázatú befektetés, például nyugdíj-előtakarékosság, vagy állampapír. Pénzen kívül, a kapcsolatainkat, iparági tudást is adhatunk egy startupnak – ahogy angyalbefektetők teszik (erről bővebben lentebb). Ezzel ráadásul lesz ráhatásod a projektre magára és a sikerére is.

Egy innovatív vállalkozásba való befektetéssel egy “világmegváltó” ötletet támogathatsz. Ha van tapasztalatod, tudásod az adott témában, akkor akár tanáccsal is segíthetsz az ötletgazdáknak (amit az angyal befektetők is csinálnak). Pénzeddel nagyon nagy ráhatásod lehet a projekt életének alakulására.

Esetleges vállalkozói énedet elégítheted ki anélkül, hogy a stresszes vagy monoton operatív feladatokban részt kéne venned. Egy ötlet felkarolásával átélheted az izgalmakat, de kihagyhatod az unalmas részeket (megbeszélések, pitch-ek stb.), és ha sikeressé válik a projekt, osztozol a büszkeségben is.

Ennél a befektetési formánál nem feltétlenül szükséges a tekintélyes anyagi tőke. Ha beleszeretsz egy világmegváltó termékbe vagy szolgáltatásba, akár már kisebb összeggel is formálhatod az életútját, és akár még beleszólásod is lehet a cég életébe. Példaképpen: a Tőkeportálnál akár már pár tízezer forinttal is lehetséges a befektetés. Vannak olyan platformok is, amelyeknél ez a korlát sokkal magasabb, mert nem foglalkoznak a tömeggel. Ilyen  példa az IG Ventures. Náluk a belépési szint (avagy a ticket) 1-3 millió forint.

Mivel kevesebb pénz kell, hogy befektetővé válhass egy korai fázisú vállalkozásnál, akár többe is befektethetsz egyszerre (potenciálisan diverzifikálva a portfóliódat). Ha pedig több különböző csapatba, vállalkozásba fektetsz be, ha valamelyik projekt nem lesz sikeres, még van esély a vagyongyarapításra. Valamint befektetésed arányaiban többet ér: míg a tőzsdén például 4 millió forintos befektetésed egy cégbe egy talán tízezrednyi tulajdonhányadot jelent (jelen sorok írásakor 0,000042%-nyi Tesla részvényt lehet venni ennyi pénzből, nem számítva a díjakat), egy startup esetében ez akár egész százalékot is meghaladhatja (nagyon korai fázisnál).

Mik az hátrányai a korai fázisú vállalkozásokba való befektetésnek?

Sok embert elrettent a tény, hogy kockázatos a megtérülés esélye. Egy projekt vagy termék sikere annyira sok tényezőtől függ, hogy lehetetlen megjósolni a jövőjét. Ez még a legrutinosabb befektetőknek sem mindig sikerül. Természetesen sokat segít a tapasztalat, de ettől még nem garancia a sikerre. Ha az a terv, hogy a rossz időkre halmozott vésztartalékodat invesztálod egy (vagy több) startupba, gondolván, hogy megsokszorozod azt, akkor nagy az esély arra, hogy hatalmasat fogsz csalódni. 

Az ember nem a befektetését használja, ha sürgősen pénzre van szüksége, hiszen arra van az ember vésztartaléka – jó esetben. Szóval csak annyit fektess be, amennyit nem sajnálsz, és csak akkor, ha kényelmesen megengedheted magadnak. Nem csak az összeg mennyisége a fontos a befektetésnél, hanem, hogy mibe, milyen feltételekkel, és milyen elvárásokkal invesztálsz. Hiszen, ha egy olyan iparágban lévő eszközbe fektetsz be, amihez nem értesz, akkor nehezen vagy egyáltalán nem fogod tudni kiszűrni a számodra hasznos információt a híráradatból. 

Vannak, akik visszaélnek az emberek jóhiszeműségével és az információ hiánnyal. Gyakran előfordul, hogy valamilyen “visszautasíthatatlan ajánlat”-ot akarnak az emberre sózni, ami általában egy átverés. Például, egy Atlantic GAM nevű cég heti 4-6%-os (!) hozamot ígért leendő befektetőinek, vagy a Safis-EVO Zrt., aki Rubik-kocka méretű kazánt készítő startupnak gyűjtött. Természetesen az MNB mindkét “vállalatot” megbírságolta.

Az is gyanakvásra adhat okot, ha arról akarnak meggyőzni, hogy vegyél egy befektetési csomagot és aztán ajánld ismerőseidnek is – az ilyen esetek már bűzlenek az MLM-től.

Sokak azért nem fektetnek be startupokba, mert nem tudják hogy ma már nagyon egyszerűen lehet ezt csinálni. Így: 

Hogyan tudsz befektetni kevesebb mint 9 millió forinttal, akár tízezrekkel?

  1. Másokkal összefogva, egy közvetítő által

Magyarországon a Tőkeportál a legjelentősebb. Az általuk listázott cégek már átestek az üzleti és az alapfokú jogi átvilágításon, validnak bizonyultak, azaz úgy ítélték meg őket, hogy a termékeknek van létjogosultságuk a piacon. Ennek ellenére nézz utána te is az általad kiválasztott cégnek, “inkább kétszer mint egyszer se”-alapon. A Tőkeportálon az adott kampány oldalán lehet kérdéseket is feltenni, és online befektetői találkozók során lehet meggyőződni a projektgazda cég befektetésre való alkalmasságáról. A teljesen online befektetési folyamat hitelesítéssel kezdődik, hiszen névre szóló részvényt kap a befektető.  Náluk startupként és befektetőként is tudsz regisztrálni. Továbbá van lehetőség portfólió kialakítására is, és akár már páros mozi + vacsora árával  is beszállhatsz egy startupba.

Ausztriában is tucatnyinál is több hasonló kezdeményezés található: ilyen például a Conda. Náluk is ellenőrzésnek vetik alá a projekteket, de itt is hangsúlyozásra kerül, hogy az esetleges bukás előfordulhat. Projekttől függően, akár már 1000 eurótól be lehet szállni befektetőként.

  1. Üzleti angyalként

Angyalként akár a szaktudásodat vagy kapcsolataidat is felajánlhatod a cégnek segítségként. Sőt, akár több angyallal is összefoghatsz, hogy egy nagyobb összeget invesztáljatok. 

Ha azon gondolkodsz, hogy ezt a befektetési módot választod:

  • Nézz utána a startupnak és a terméknek. Sok startup a legszebb arcát akarja mutatni a potenciális befektetőknek.
  • Légy türelmes! Ez maraton, nem sprint. Nagy általánosságban minimum 7 évre van szükség, hogy a befektetésünk visszajöjjön. Vannak vállalkozások, ahol ez hamarabb történik, van ahol később. Nemhiába becézik Türelmes Tőkének ezt a fajta befektetést.
  • Annyit fektess be, amennyit nélkülözni tudsz. Ez nem egy takarékbetét, itt nem fogod tudni kivenni a pénzed, ha megszorulsz. 
  • Alakíts ki egy portfóliót! Legyen változatos a befektetett cégek palettája, hogy maximalizáld a megtérülést.

Ha felkeltette az érdeklődésedet ez a befektetési módszer, itt találsz több infót. 

  1. Erre szakosodott alapokon keresztül

Vannak kifejezetten ilyen kockázati tőke cégek, befektetési alapok. Cégcsoportunk (IG Ventures) is segít magánszemélyeknek megfelelő startup befektetést találni, tipikusan 1-3 millió forintos induló összeggel. 

A kockázatitőke-alapkezelő – a Forbes fogalomtára szerint – „olyan befektetési intézmény, amely maga is kimegy a piacra forrásokért, befektetési politikájával és track recordjával próbál meggyőzni befektetőket, hogy a létrehozni tervezett kockázatitőke-alapjából jegyezzenek le befektetési jegyeket”. Ezzel létrehozva a kockázatitőke-alapot, és ebből az alapból száll be különböző startupokba. Az alapkezelő tudásával és kapcsolatrendszerével segíti a vállalkozásokat, amikkel általánosságban 3-7 évig foglalkozik – amint IPO-ra (tőzsdére lép a cég) vagy exitre (felvásárolják a céget) kerül a sor, együttműködésük megszűnik. Ez a korai fázisú vállalkozásokkal foglalkozó alapok, szindikátusok esetében az időtáv tipikusan hosszabb, 10-15 éves utánkövetésről beszélünk.

Az az általános konszenzus a startup befektetések terén, hogy magas a kockázat, de általában hatalmas potenciállal rendelkeznek ezek a cégek – nem minden mikro- vagy kisvállalkozás növi ki magát Facebook-méretű tech óriássá. Még egy brilliáns ötlet sem garancia a sikerre, a kivitelezés az, ami a projektek lelke – az ötlet adja az 1%-ot, a megvalósítás pedig a maradék 99%-ot. Ennek ellenére nem lehetetlen a kockázat csökkentése sem, például diverzifikálással. Általánosságban elmondható, hogy a befektetésekhez tervezés nélkül nekiállni nem érdemes, szóval nem árt egy pénzügyi tanácsadó véleményét kikérnünk.

A cikk tartalma kizárólag tájékoztató jellegű, nem minősül befektetési tanácsnak vagy ajánlattételnek.