Miért válassz holisztikus üzleti tanácsadót?

Ha üzlettulajdonosként szeretnéd tudni mire érdemes figyelni, amikor egy külsős szakértő segítségét kéred, jó helyen jársz! A holisztikus szemlélettel nemcsak magadnak, hanem a csapatodnak is segítesz kellemesebb munkakörnyezet, átláthatóbb munkafolyamatok megteremtésében.

 

Ezt a fajta szemléletet nem csak az orvostudományban használják. Az élet többi területén is megéri az összes – vagy a lehető legtöbb – tényezőt figyelembe venni, hiszen sokkal hatékonyabban kezelhetőek a problémák, sőt sok esetben akár meg is előzhetőek. Érthető, hogy nehéz elképzelni, hogy ez a szemlélet hogyan is néz ki az üzleti világban, de azért vagyunk itt, hogy erre rávilágítsunk!

 

Nézzük meg először mit is jelent egy holisztikus üzlet működése.

Milyen jellemzői vannak egy holisztikus üzletnek a gyakorlatban?

  1. Közös cél

A vállalat teljes egésze ugyanazt az értékrendet vallja és ugyanazon célért dolgozik. Az osztályok, a dolgozók olyan feladatokat kapnak, amelyek a törekvésekkel párhuzamban vannak, és jól követhetőek. Már a felvételi folyamatoknál is azokat az embereket választják ki, akik tudnak azonosulni a vállalat értékeivel, hiszen így tudnak igazán jó csapatot alkotni együtt.

  1. Egységes kommunikáció

Az egységes kommunikáció – és arculat – kialakítása minden esetben előnyös egy cég életében, hiszen így marad beazonosítható a vásárlók számára. A holisztikus szemlélet értelmében ez még inkább igaz. Ugyanis az a cél, hogy olyan közönséget vonzzon be a cég, aki osztozik az értékeiben, így hosszantartó, gyümölcsöző együttműködéseket létrehozva.

  1. Változatos képességek

A holisztikus vezetés azt sugallja a csapat tagjainak, hogy a fókuszban a teljes cég sikere legyen, ne csak a sajátjuk. Hiszen egymást emelve tudják csak elérni a céljaikat. Osztozni a sikerekben mindig jobb, mint magányosan lenni a csúcson.

Mit csinál egy holisztikus üzleti tanácsadó?

A holisztikus tanácsadó a teljes vállalatot vizsgálja. Egy ügyvezetőhöz hasonlóan ő sem csak egy osztállyal foglalkozik, hanem az összessel. A cég feje irányítása alatt tartja a bevételeket, a marketinget – és még sok minden mást -, miközben a vásárlók, a részvényesek, és a dolgozók igényeire is figyelmet fordít. 

 

Az ilyen szemléletben gondolkodó konzultáns nemcsak felméréseket készít és azt tálalja az ügyfélnek – akár mindenféle magyarázat nélkül -, hanem a cég összes területének folyamatait átvilágítja és optimalizálja, ha kell. Sőt, akár lehetséges problémákat megelőző javaslatokat is tesz, szintén a cég minden osztályát figyelembe véve. Nemcsak már meglévő problémákra reagál, hanem a kialakulóban lévőket is próbálja megszüntetni. Figyelembe veszi az üzletmenetek lehetséges buktatóit vagy hiányosságait, és javaslatokat tesz a megoldásra. Minden javaslata mögött az adott cég értékei és igényei állnak. 

Miért éri meg egy holisztikus szemléletű tanácsadó véleményét kikérni?

Gyakran előfordul, hogy a saját cégünk hiányosságait nem látjuk vagy szemet hunyunk felette. Annyira vágyjuk a sikert, hogy csak a következő mérföldkövön tartjuk a szemünket, miközben nem vesszük észre, hogy például komoly likviditási gondokkal küzd a cég. Egy külső szemlélő nézőpontja sokat javíthat a helyzeten.


Egy konzultáns segíthet abban is, hogy kihozza a maximumot a cégből. Egy kevésbé szélsőséges példával élve: rávilágíthat arra is, hogy másfajta adózási stílus kevesebbe kerülne a vállalatnak. Vagy megmutathatja, hogy a munkafolyamatok mely részén csúsznak el idővel/pénzzel és javaslatot tehet a javítására.

 

Segíthet a morál emelésében is. Külső szemlélő könnyebben észreveszi, hogy nem érzik jól magukat a munkatársak a cégnél. Arról nem is beszélve, hogy egy külsősnek könnyebben is el mondják az őszinte véleményüket. Segítségével elkerülhető egy exodus, ami megnehezítené a vállalkozás működését. Javasolhat olyan kommunikációs változásokat, amelyek segítenek a csapattagoknak magukévá tenni a vállalat értékeit. Valamint jutalmazási rendszer kialakítását is kezdeményezheti.

 

Amikor egy üzleti tanácsadóhoz fordulunk, mindenképpen olyat érdemes keresni, akinek van elég tapasztalata, ahhoz, hogy a teljes céget átlássa. Ezenkívül a proaktivitás a másik fontos keresendő tulajdonság a leendő segítőnkben. A tanácsadó lelkiismeretessége is egy olyan tulajdonság, amely rendkívül nagy hasznára válhat a cégnek.

 

forrás: 

https://vinefinancialpartners.com/what-are-holistic-business-consultants/ 

https://www.linkedin.com/pulse/holistic-approach-more-effective-consulting-richard-morgan-cmc-fimc/

https://www.indeed.com/career-advice/career-development/holistic-approach-in-business