Vannak emberek, akinek a fejéből percenként pattannak ki a vállalkozás ötletek, viszont, amikor a következő lépést kellene megtenni, teljesen kétségbeesnek. Nem kell sok ahhoz, hogy megakadj a tervezés fázisában, elég az, ha nincs tapasztalatod.

Lássuk, mi az első lépés ahhoz, hogy kizökkenj a tétlenségből.

Dönts a “miért”-ről és a “ki”-ről

Az emberek szívesen fizetnek azért, hogy megkönnyítsd az életüket. 

Tudod pontosan, hogy kinek és milyen problémát oldasz meg a termékeddel/szolgáltatásoddal? Ha nem, akkor itt az ideje elgondolkodnod ezen. Ha ez a probléma kizárólag számodra fontos, akkor bizony még finomítanod kell rajta. Lehet, hogy már jó irányba haladsz, csak nem találtad meg azt a megoldást, amiért szívesen fizetnek az emberek. Ebben az esetben keress tovább.

Amint megvan a “miért”-re a válaszod, akkor itt az ideje, hogy a “ki”-n is elkezdj gondolkodni. Ki a célcsoportod? Kinek szánod a terméket? Ki az, akinek a problémáját megoldod az ötleteddel? Ha ezt is tudod, mehetünk a következő pontra.

Keress hasonló megoldásokat

Ne stresszelj azon, hogy egy teljesen eredeti ötletet próbálsz megvalósítani. Valószínűleg van már a tiédhez hasonló elképzelés, és ezzel nincsen semmi baj! Az, hogy a te tervedhez hasonló vállalkozások már léteznek csak azt mutatja, hogy van kereslet az ötletedre. De azért mindenképpen vizsgáld meg mennyire telített a piac.

Keresd meg azokat a vállalkozásokat, amelyek hozzád hasonlóan operálnak, és tanulj belőlük. Vizsgáld meg a versenytársaidat a lehető legtöbb szögből. Milyen áron dolgoznak? Ki az ő célcsoportjuk? Hogyan kommunikálnak velük? Miben különböztök? Miben vagy te jobb? Milyen hibákat követtek el a terméküknél? 

Kérdezd meg a leendő vevőidet

A konkurenciától még fontosabb, hogy a saját vásárlóidat ismerd. Miután meghatároztad a célcsoportodat, keresd meg őket az általuk leginkább kedvelt csatornán. Beszélgess velük a termékedről! Hogy egyáltalán érdekli-e őket, és ha igen, mennyit fizetnének érte. Azt is tudd meg, hogy mit változtatnának rajta, hogy a lehető legtökéletesebb terméket tudd számukra kínálni. Készíthetsz kérdőívet erre a célra, vagy az általuk kedvelt Facebook, Reddit, Slack vagy Discord csoportokhoz is csatlakozhatsz. Google Alert vagy web analitikai adatok elemzését is igénybe veheted. 

Ne vedd a szívedre, ha nem arat elsöprő tetszést a köreikben az ötleted. Koncentrálj inkább arra mit tanulhatsz a visszajelzésekből.

Vállalkozás ötlet megvalósításán dolgozik egy diszkógömb fejű ember egy szökőkút előtt, az ‘Idea’ nevű újságot olvassa.

Határozd meg az üzleted részleteit

Miután megismerted a piacot, itt az ideje, hogy dönts végre a részletekről is. Már valószínűleg keresztülmentél rengeteg változtatáson, lehet, már nem is emlékszel az eredeti ötletedre annyit változott mostanra. De a brainstormingnak vége, most már dönts végleg a részletekről. 

Hozz létre egy üzleti tervet, amiben meghatározod a céljaidat, és leírsz mindent, amit érdemes tudni a cégedről. Végül: nevezd el végre a kreációdat, és ha szükséges védesd is le a nevet.

Találd ki a “hogyan”-t

Ez a rész is eléggé nyomasztó tud lenni, de ha egyszerre csak egy lépésre koncentrálsz, akkor menni fog!

Az elején érdemes meghatároznod mennyi kezdeti tőkére van szükséged, és persze, hogy ezt hogyan tudod megszerezni. Banki vagy baráti kölcsön? Pályázat? Közösségi finanszírozás? Befektetők?

Ezután jöhetnek a termékkel és szolgáltatással kapcsolatos részletek tisztázása. Ha egy fizikai terméket árulsz, megvan minden a gyártáshoz, árusításhoz? Aztán észre sem veszed, és már egy működő vállalkozást igazgatsz.

Jobb, ha tudod, hogy egy világmegváltó ötlettől sokkal fontosabb, hogy kitartó vagy. Vezessen a kíváncsiság, mintsem a tökéletességre való törekvés.
Ha szeretnél további tippeket hogyan ne bukj bele a vállalkozásodba, olvasd el a cikkünket a témában!

Vállalkozás ötlet megvalósításán dolgozik két nő fehér tábla előtt.