Bizonyára sokan felbuzdultak a Facebook, az Uber és az Amazon sikerén, és belevágtak a világmegváltó startup ötletük megvalósításába. De az ő ítélőképességüket a “túlélési torzítás” nevű, eléggé elterjedt előítélet torzította. A “kövesd az álmaid” mentalitás nagyon romantikusan hangzik – főleg, ha sikerül is -, de azért vigyünk egy kis józanságot is az álmodozásba. Először is, jobb, ha tudod, hogy 10-ből 9 startup megbukik. Ahhoz, hogy Te legyél az az egy ember a 10-ből, érdemes megfogadnod néhány dolgot.

1. (Lehetőleg) ne csináld egyedül

Persze itt is vannak kivételek, akiknek sikerül – például az Oracle készítője, Larry Ellison -, de mindig jó, ha van kire támaszkodni. Fontos, hogy legalább egy ember legyen a csapatban, aki átvonszolja a másikat a megoldhatatlannak tűnő nehézségeken. Természetesen nem mindig ugyanannak az embernek kell lennie ebben a szerepben, sőt, jót tesz a csapat összetartó erejének is, ha ez időről időre cserélődik. 

Nem beszélve a munkamennyiségről, ami szinte végtelen tud lenni egy startup kezdeti időszakában. A termék és a marketing stratégia megalkotása, a tőke előteremtése mind embert próbáló feladat.

2. Ne felejtsd el az üzleti tervet

Egy jó üzleti terv meghatározhatja a cég jövőbeli sikereit, hiszen ez mutatja az irányt és segít a döntésekben. Ezeket a kérdéseket mindenképpen válaszolja meg:

  • Milyen irányba haladjon a cég? 
  • Kik a lehetséges vevők? 
  • Mik a célok és értékek? 
  • Mi a cég missziója? 
  • Kik a versenytársak és miben különbözik tőlük a cég? 
  • Hogyan tudja a cég a sikert mérni?

Egy jó üzleti terv a cég minden egyes aspektusát leírja. Ezt elő lehet venni, amikor szükség van rá – például, ha úgy érzed, hogy megragadt egy bizonyos szinten a vállalkozás, és ha ismeretlen kihívásokkal kell szembenézned. De nem kell rágörcsölni arra, hogy abszolúte tökéletes legyen vagy megfeleljen az üzleti iskolákban tanultaknak.  Sokkal fontosabb, hogy pontosan meghatározott irányvonal legyen benne, amire lehet támaszkodni.

3. Bánj okosan a pénzzel

Bármennyire is sablonosan hangzik, ezt nem lehet eleget hangsúlyozni. Egy startup esetében ez fokozottan igaz, hiszen a pénz az, ami közel sem egy végtelen erőforrás. 

Légy óvatos a kiadásoknál, ne hagyd, hogy elragadjon a hév, amikor hirtelen nagyobb tőkére tesz szert a cég! Gondolj meg minden egyes munkaerő felvételt, hiszen ahhoz biztosítani kell egy folyamatos bevétel áramlást. Csak azokat vedd fel, akiket nagyon muszáj. Mit csinálsz akkor, ha egy befektető kilép mögüled vagy egy ügyfél nem fizet? Legyen terv minden esetre – és anyagi megoldás is. Ezért fontos egy olyan ember segítsége, aki jól tud bánni a számokkal.

4. Legyél képes irányt változtatni

Enélkül az Odeo sem élte volna túl, és nem vált volna az egyik vezető közösségi média felületté, a Twitterré. Vagy a Nintendo még mindig ramennel vagy porszívókkal kereskedne (ha egyáltalán…). Viszont a Nokia hiába váltott a gumicsizma gyártásról a mobiltelefonokra, az okostelefonok megjelenése után nem sikerült felzárkózniuk. Egy sikeres céghez szükséged lesz B-, C-, D-tervekre is – jobb, ha felkészülsz minden létező eshetőségre. A gyors adaptálódási képesség elengedhetetlen. 

5. Ne gondolkozz olyan kicsiben

A startup világban előfordul, hogy a cégvezető nagyon picire állítja be a fókuszt. A logika emögött, hogy kisebb a konkurencia ebben az esetben. Elvileg egy ‘niche’ piacon kisebb a verseny. De a versenytársak mindenhol ott lesznek, és egy aprócska piacon is találkozhatsz olyan konkurenssel, aki nehézséget okoz. Úgyhogy ez ne tartson vissza attól, hogy szélesebb kört célozz meg a termékeddel. A Google ‘Think 10X’ egy remek példa erre: cégük azt a gondolatot igyekszik elültetni a dolgozóik fejében, hogy az igazi újítások akkor történnek, amikor valamit 10-szer jobbá akarnak tenni, nem csak a 10%-át javítani. Ez arra kényszeríti őket, hogy teljesen újragondoljanak egy-egy ötletet, hogy a már meglévő megoldásokon túl keressenek valami újat, egy teljesen új megközelítésből.

Startup vállalkozás ötletelés fázisban: kék falon sárga post-itek.

6. Válaszd ki a megfelelő lokációt

A céged földrajzi elhelyezkedése többek között a potenciális vásárlókör és a helyi verseny miatt fontos. A kiválasztásnál vedd figyelembe, hogy terméked/szolgáltatásod mennyire illeszkedik a helyi üzleti miliőbe, és ha szükséges változtass. A hosszútávú terveid határozzák meg az üzletek elhelyezkedését, hiszen, ha egy adott országban kezdte meg a céged a működését, de nem ott szeretnéd végezni az értékesítést, akkor ne ott végezd a tesztelést sem. De ha elsőre nem sikerül – vagy nincs lehetőséged – az ideális helyszín mellett letenni a voksodat, még később is lehet változtatni (utalva a 4. pontra). 

7. Hallgass a megérzéseidre

Az üzleti megérzések megszerzett tapasztalatokon alapulnak – még akkor is, ha nem tudjuk őket magunknak megmagyarázni. Szóval semmiképpen ne fordíts hátat nekik, használd ki őket! Természetesen alá kell támasztani ezeket a sugallatokat számokkal és kutatással is, valamint érdemes egy külső nézőpontot is belevonni a döntésbe.

8. Alkalmas időben vezesd be a terméket

Egy startup indításánál elengedhetetlen a megfelelő időzítés. Annyi hátrányból indul egy ilyen cég, legalább ez kedvezzen neki. Vannak olyan körülmények, amelyek az ember hatáskörén kívül helyezkednek el (szerencsétlen gazdasági környezet, természeti csapások) – ezekre nem kell rástresszelni. Arra fókuszálj, amit irányítani tudsz. 

Ne várj túl sokat az indítással, de ne is kapkodd el. Tegyél meg mindent, hogy az általad meghatározott határidőket betartod, mert a befektetők türelme sem végtelen. Viszont legyen megfelelően kidolgozva és irányba téve a termék (itt jön szóba az üzleti terv!). Ne olyan gondokat kelljen kezelni a piacra dobás utáni időszakban, amit már meg kellett volna oldani.

9. Jól gondold meg a felvételeket

Semmiképpen ne kezdj el tömegével embereket felvenni – ahogy a 3. pontban már beszéltünk erről. Túlságosan nagy anyagi kockázattal jár, és hamar elégeted a fejlődésre szánt pénzt. Ha mégis szükséged van plusz munkaerőre, válassz ki olyan embereket, akik maximálisan tudnak azonosulni a cég értékeivel és a leginkább beleillenek a csapatba. Esetleg részvényopciókat (sweat equity) is felkínálhatsz nekik kompenzálásképpen. 

Sajnos a rosszul megválasztott segítséggel pont az ellenkezőjét éred el annak, amit szerettél volna. Azt is felejtsd el, hogy egy kézfogással intézel el megállapodásokat – minden legyen lepapírozva! Sosem tudhatod, hogy ki lesz az, aki távozása után egy ügyvéddel jön vissza.

10. Ne adj túl sokat mások véleményére

Ahogy mindenki ért a focihoz és a gyerekneveléshez, úgy egy vállalkozás irányításába is szeretnek beleszólni az emberek. Természetesen, vannak aranyat érő javaslatok: Zuckerberg is sokat köszönhet annak, hogy Kaliforniába költözött és megváltoztatta a cége nevét thefacebook.com-ról Facebookra – ahogy Sean Parker javasolta. De ezen kívül nem felejtette el mi a célja és iránya a cégének, és ez az, ami sikerre vitte. 

Ha arra adod a fejed, hogy elindítod a saját startupod, ne becsüld alá a helyzet komolyságát! Hatalmas fejszébe vágtad a fejszét, ezért hatalmas tisztelet is jár neked. Legyen végtelen a türelmed, munkabírásod és feneketlen a kávés csészéd!

Startup vállalkozás csapata dolgozik közösen egy irodában.